Projekty technologiczne
Projekty technologiczne
Projekty technologiczne to najbardziej zaawansowane dokumenty, które są niezbędne przy otwieraniu nowej inwestycji (gabinetu lekarskiego, obiektu gastronomicznego, sklepu itp.) bądź reorganizacji istniejącego przedsiębiorstwa. Dlaczego? Bowiem bez nich żadna firma usługowa z podobnych tym, wymienionych powyżej, nie może istnieć. To projekty technologiczne są podstawową do uzyskania niezbędnych pozwoleń z zakresu higieniczno-sanitarnego (Sanepid), ppoż, BHP czy weterynaryjnego (Inspekcja Weterynaryjna). Bez pozytywnych opinii tych instytucja państwowej otwarte przedsiębiorstwo może mieć nie lada kłopoty. To rodzaj poradnika dla inwestora oraz dokładnych wytycznych dla poszczególnych ekip budowlanych.

Jaki jest cel przygotowania takich projektów?
Każda inwestycja wymaga nie tylko wkładu, ale przede wszystkim wiedzy i w wielu przypadkach również doświadczenia. Najczęściej jednak za zakładanie firmy biorą się osoby, które kompletnie nie znają się na rzeczy. Opinia wielu ludzi jest taka, iż założenie baru czy restauracji jest banalnie proste i możliwe, jeśli posiada się odpowiednie fundusze. Tym czasem prawda jest inna. Faktycznie wejście na rynek nowego lokalu jest otwarte dla wszystkich zainteresowanych, mało jednak kto z nich wie, iż należy spełniać wymogi i normy różnych instytucji państwowych. Aby zniwelować ryzyko niepowodzenia, czy nałożenia przez państwo ogromnych kar dobrze jest zatrudnić specjalistów, przygotowujących profesjonalny projekt technologiczny. To dokument zawierający wszystkie, niezbędne wytyczne dla powstającego bądź modernizowanego lokalu gastronomicznego. Dzięki takiej koncepcji, możliwe jest wykonanie niezbędnych prac budowlano-architektonicznych oraz poznanie kosztów niezbędnych dla poprawnego działania w branży gastronomicznej.

Praca projektanta- na czym polega?
Wykonanie projektu opiera się na podkładzie architektonicznym. W obecnych czasach może on być wykonany w formie elektronicznej bądź papierowej. Gdy inwestor nie posiada takiej dokumentacji, wówczas architekt-projektant musi dokonać niezbędnej inwentaryzacji wszystkich pomieszczeń. W jej skład wchodzi dokładny pomiar ściany, otworów na okna i drzwi, oznaczenie poszczególnych punktów elektrycznych (gniazdka), wodnych (krany), wentylacyjnych i gazowych. Dopiero bowiem takie informacje są podstawą do tworzenia opracowania koncepcji czy dalszych projektów. Jeśli jest to budynek reorganizowany wówczas należy uwzględnić także obecny sprzęt, a następnie wkomponować go w nowe rozwiązania.

W jakim celu tworzone są projekty technologiczne?
Podstawą ich istnienia jest potrzeba minimalizowania zaplecza gastronomicznego w celu uzyskania większej sali dla konsumentów. Profesjonalny projektant dobiera także odpowiedni sprzęt, który wybrany zostaje na podstawie oczekiwań Klientów. Jego zadaniem jest również dobranie właściwych urządzeń wielofunkcyjnych, pozwalających na zmniejszenie wykorzystywanego miejsca a dodatkowo charakteryzujących się niskim wskaźnikiem poboru wody, prądu czy kosztów eksploatacji. Wybór nie należy do najłatwiejszych, gdyż owe sprzęty muszą posiadać całą serię oznaczeń i certyfikatów, znaków bezpieczeństwa i świadectw dopuszczenia czy też spełniania wymogów HACCP. Dzięki projektom technologicznym uzyskuje się w jednym dokumencie:
- Informacji o inwestorze
- Wiadomości na temat planowanej działalności czy reorganizacji, w tym:
– szczegółowy opis poszczególnych pomieszczeń (łącznie z toaletami czy magazynami na przechowywanie żywności),
– dokładne zestawienie powierzchni technologicznych,
– planowa zatrudnienie ( a więc pracownicy stali, sezonowi),
– program użytkowy kuchennych pomieszczeń,
– poprawną gospodarkę odpadami,
– zagadnienia związane z BHP, oraz zapotrzebowanie na gaz, wodę, wentylację itp.
- Szczegółowego wykazu wyposażenia technologicznego
- Planów poszczególnych pomieszczeń z uwzględnieniem zarówno sprzętu i urządzeń, jak również rozmieszczenia gniazdek elektrycznych, przyłączy gazowych i wodno-kanalizacyjnych.
Sam dokument składa się z dwóch części. Jedna z nich jest przedstawieniem graficznym, czyli zrzutem poszczególnych pomieszczeń, pokazującym ich właściwy układ oraz poprawny ciąg technologiczny (działania od surowca aż do gotowego produktu). W jej skład wchodzi także lokalizacja konkretnych urządzeń czy wyżej wymienionych punktów (np. wodnych). Druga część jest formą opisową, gdzie zapisywane są wytyczne dotyczące rodzaju wykończenia w każdym z pomieszczeń (posadzki, ściany czy sufity). Tu także obecne są informacje dotyczące miejsca poszczególnych instalacji wodnych czy gazowych.
Samo przygotowanie projektu technologicznego nie jest łatwizną, dlatego Planownia.pl oferuje usługi w tym zakresie. Jej projektanci posiadają wieloletnie doświadczenie, biegle orientują się we wszystkich normach i wymogach instytucji państwowych, jak również doskonale dopasowują sprzęty, które ze sobą współgrają przez długie lata. To zespół kreatywny, pozwalający na wsłuchanie się w potrzeby Klienta. Każda współpraca rozpoczyna się bowiem od spotkania i zebrania dokładnych informacji o specyfice danej firmy oraz szczegółowych i precyzyjnych pomiarów pomieszczeń. Następnie przygotowywane są wstępne projekty, prezentowane Klientowi podczas kolejnego spotkania. To wtedy inwestor może dokonać poprawek w zakresie stworzonych propozycji, po których następuje kreowanie dwóch, odmiennych propozycji aż do całkowitej akceptacji Klienta. Szczegółowe rozmowy w połączeniu z wiedzą i doświadczeniem pozwalają na stworzenie koncepcji spersonalizowanych, dopasowanych nawet do najbardziej wygórowanych wymagań. Dla Planowni nie ma niemożliwego.
Galeria
Zapraszamy do zapoznania się z naszą galerią, klikając na guzik „Zobacz galerię”.

No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.Only registered users can comment.