Projektowanie sklepów

Podczas otwierania każdego sklepu spożywczego przedsiębiorca będzie musiał zmierzyć się z wieloma decyzjami dotyczącymi kluczowych kwestii. Jedną z nich jest aranżacja lokalu handlowego i projektowanie sklepów. Ma to duże znaczenie dla potencjalnego sukcesu placówki handlowej. Czy warto zabierać się za projekt i aranżację sklepu samemu? Specjaliści jednogłośnie twierdzą, że nie jest to najlepszy pomysł i czasem może przynieść zupełnie odwrotne skutki. Najlepiej powierzyć to specjaliście, który posiada wystarczające wiadomości na temat specyfiki handlu i udokumentowane doświadczenie.

Jako e-wyposażenie oferujemy kompleksowe usługi, dotyczące nie tylko samego projektowania danego sklepu, ale także uwzględniające doradztwo w zakresie urządzeń, a także dostarczenie i zamontowanie elementów wyposażenia sklepu spożywczego.  Wtedy istnieje pewność, że sklep zostanie odpowiednio przygotowany do obsługi wielu klientów. Architekci z planownia.pl potrafią połączyć efektywność z  funkcjonalnością. Projektowanie sklepów odgrywa istotną rolę w trakcie kreowania wizerunki marki, a także wspierania strategii sprzedaży.

Jednocześnie im więcej informacji na temat marki otrzyma architekt, tym łatwiej będzie zaprojektować sklep spożywczy. Architekci z planownia.pl rozpoczynają pracę od zaprezentowania wstępnej koncepcji klientowi i proces projektowania przebiega, aż do chwili całkowitej akceptacji projektu. Po osiągnięciu kompromisu przedstawiana jest dokumentacja, zawierająca wymagania m.in. instytucji Państwowych, takich jak np. Sanepid.

Dobry projekt sklepu to nie tylko zadbanie o elegancki wystrój i przestrzeń sklepową. Najlepsze projekty mają na celu nie tylko nadanie lokalowi atrakcyjnego wyglądu, ale przede wszystkim zwiększenie sprzedaży przy jednoczesnym usprawnieniu pracy załogi. Odpowiednie rozplanowanie przestrzeni sprzedażowej, a także poszczególnych działów i rozłożenie asortymentu znacząco wpływa na ergonomię pracy.

Ustawienie regałów, czyli specjalistyczna wiedza marketingowa od planownia.pl

Już od samego wejścia do sklepu osoba kupująca powinna być odpowiednio prowadzona przez lokal, aby bez trudu znalazła produkty i dodatkowo przemyślała zakup innego asortymentu. System prowadzenia klienta znacząco w tym pomaga.

Projektujemy stoiska w supermarketach i sklepach na osobnych wizualizacjach aby podkreślić ich osobliwy wyjątkowy charakter i wyróżnić je na tle innych mebli i elementów wyposażenia wchodzące w skład projektu sklepu.

Odpowiednio dobrany projekt sklepu wraz z znajomością najnowszych trendów w wyposażeniu placówek handlowych gwarantuje iż Państwa projekt będzie indywidualny i nie powtarzalny pod każdym względem.

Nasi eksperci zalecają usytuowanie działu z pieczywem w miejscu jak najbardziej oddalonym od wejścia. Przyczyna jest bardzo prosta: Klienci zazwyczaj kupują pieczywo. Ten prosty zabieg zwiększa szanse, iż klient wyjdzie z większą ilością artykułów niż tylko chleb. Dosyć często ustawia się ladę z mięsami, serami i wędlinami obok stoiska z pieczywem.

W przypadku niewielkich i średniej wielkości sklepów produkty typu chipsy, paluszki, mąka i makarony stawia się zazwyczaj na środkowych regałach. Jeżeli przedsiębiorca planuje uruchomienie sklepu wielobranżowego warto rozważyć także ustawienie w środku produktów chemicznych lub kosmetyków. Zwykle pod ścianą umieszczane są regały z napojami i chłodziarki z piwem.

Stoisko z mocniejszymi alkoholami wedle przepisów prawa musi być oddzielone od głównej sali. Musi znajdować się tam również lada kasowa, co sprawia, że niektórzy przedsiębiorcy decydują się na ustawianie alkoholi za głównymi kasami. Pozwala to na zaoszczędzenie funduszy i sprawdza się w przypadku małych sklepów spożywczych.

Po dokonaniu wszystkich niezbędnych zakupów klient udaje się do kasy. To miejsce jest idealne dla drobnych produktów, jak gumy do żucia, batoniki i inne drobne słodycze. Podczas ewentualnego oczekiwania na swoją kolejkę klient przygląda się sporej ilości słodkości co może zaowocować kupnem jakiegoś produktu. To miejsce bezpośrednio poprzedzające podejście do kasy równie dobrze może zostać wykorzystane do ekspozycji produktów sezonowych, które są sprzedawane w danym okresie, czyli na przykład Święta.

Oczywiście to tylko część stosowanych rozwiązań, które przyczyniają się do zwiększenia efektywności. Jak łatwo wywnioskować odpowiednie zaprojektowanie i rozlokowanie produktów w sklepie ma duże znaczenie dla wyników sprzedażowych. Dlatego należy szczególnie zwrócić uwagę na ten etap rozwijania biznesu, ponieważ może on przyczynić się do sporego sukcesu sklepu spożywczego już na początku jego działania, natomiast w przypadku złego rozplanowania może on pozbawić przedsiębiorcę możliwości na rozwój i szybkiego wypromowania swojego sklepu.

Galeria projektów sklepów

Zapraszamy do zapoznania się z naszą galerią projektów wnętrz sklepów klikając na guzik  “Zobacz galerię”.

Projektowanie sklepów spożywczych

Nasza specjalizacja to projektowanie sklepów spożywczych o dowolnej powierzchni sali sprzedaży wraz z magazynem i pokojami socjalnymi i biurowymi. Wykonaliśmy projekty sklepów dla największych sieci spożywczych w Polsce.

Projektowanie supermarketów budowlanych

Nasze doświadczenie w zakresie projektowania supermarketów oparte jest na licznych szkoleniach oraz wymianą informacji z konsultantami z sieci handlowych różnych branż i powierzchni handlowej. Projektujemy supermarkety od podstaw także umiejscowienie oświetlenia, kontaktów, mebli i wyposażenia.

Projektowanie stacji paliw

Projektowanie sklepów na stacji i całych stacji paliw oferowane przez naszą firmę powoduje iż klient załatwi wszystkie formalności w jednym miejscu nie wychodząc z biura.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.